Baggrund

Gå på opdagelse her i artiklerne om de tidligere års vindere, helteforslag, nomineringer og billeder.

Jyllands-Posten har en historisk tradition for at fremhæve og belønne personer, institutioner eller byer, som gør noget ekstraordinært, andre kan lære af. I 42 år kårede vi efter indstilling fra læserne Årets By. Og sammen med Danmarks Idræts-Forbund og Team Danmark har vi siden 1991 kåret Årets Sportsnavn. Det er en af landets ældste og fornemste idrætspriser. Derfor var det naturligt, at vi i 2009 begyndte et samarbejde med TrygFonden, hvor vi med læsernes hjælp finder og kårer Årets helt, hvor svært det end er at definere helte og sammenligne heltegerninger.

Man kan være en helt, fordi man i en dramatisk situation ofrer sig for andre mennesker. Men en heltedåd kan også være et livslangt virke for at hjælpe andre mennesker.

Helten kan være en soldat, der risikerer livet for sine kammerater. Helten kan være en pige, som redder sine søskende ud af en brand. Men helten kan også være den hjemmehjælper, som år efter år giver ældre mennesker varme og nærvær. Det kan også være heltemodigt at arbejde som frivillig i en god sags tjeneste.

Helten er først og fremmest den, som er parat til at ofre sig for andre. Helten er den, der er parat til at sætte sine medmenneskers behov over sine egne. Helten er et forbillede. Helten udviser samfundssind. Udvælgelsen af kandidater er demokratisk - alle har under nomineringsperioden mulighed for at indstille sin egen helt eller sit eget forbillede.

»Ingen kan være neutral i krig«

Under Besættelsen var Knud Pedersen med til at stifte Churchill Klubben og kunne kalde sig modstandsmand allerede i en alder af 14 år.
Læs artiklen

For han er en af vor egne

Superheltekrise: Superheltene plejer at bremse de frygtelige superskurke og genskabe idyllen. Men nu har de brug for hjælp fra dig og mig.
Læs artiklen

Morgenavisen Jyllands-Posten

i samarbejde med

Trygfonden


Find os på Facebook