Hun hjalp, da andre så på

Camilla Seeta-Nørregaard reagerede prompte, da en beruset mand faldt ned mellem togskinnerne og et kørende tog. 15 mennesker stod på perronen og så til uden at hjælpe.

Af Lars Sejr
Publiceret 20-12-2009

Den 20-årige Camilla-Seeta Nørregaard blev en af hverdagens helte, da hun pr. instinkt kom en beruset mand til undsætning.

Han var ankommet på Hillerød Station et splitsekund for sent og råbte højlydt, imens han løb efter toget.

Det skete i marts, og den dengang 19-årige Camilla-Seeta Nørregaard studsede over optrinnet.

Pludselig måtte hun spærre øjnene op en ekstra gang, da manden snublede og faldt ned på skinnerne ved det kørende tog.


Camilla Seeta-Nørregaard
Camilla Seeta-Nørregaard er en af de nominerede til titlen som årets Helt 2009, fordi hun reddede en mand, der faldt ned på sporet foran et tog på Hillerød Station.
Foto: Stine Larsen
 

»Jeg smed alt, hvad jeg havde i hænderne og løb så hurtigt, jeg kunne. Toget havde slæbt ham et par meter efter sig, inden det stoppede, og han blødte forfærdeligt. Han havde rifter i ansigtet og på hænderne, og hans mund var fyldt med blod. Samtidig havde han fået en bule i hovedet, som man ellers kun ser i tegneserier,« siger Camilla-Seeta Nørregaard.

»Jeg forsøgte at få ham op på perronen igen, men det var ikke let, og jeg følte en magtesløshed. Heldigvis kom et par hænder og hjalp mig, men de forsvandt, da han kom op i sikkerhed igen,« forklarer hun.

Camilla-Seeta Nørregaard kunne ellers godt have brugt de ekstra hænder. For den berusede mand ville ikke have hjælp og forsøgte derfor at skubbe den 19-årige pige væk.

Råbte efter hjælp
»Han forsøgte at rejse sig, men jeg var bange for, at han skulle gå i chok, så jeg prøvede at få ham til at blive liggende. Han var jo blevet påkørt af et tog, så han kunne også have fået indre blødninger. Jeg tror slet ikke, at han havde forstået, hvad der var sket,« fortæller hun med et let undrende blik.

Manden blev ved med at skubbe Camilla-Seeta Nørregaard, og med blodet strømmende fra ansigt og hænder bad han hende igen og igen om at forsvinde. Alligevel forsøgte hun at bevare roen og råbte efter hjælp hos en flok på ca. 15 mennesker, der stod og kiggede uden at gøre noget.

Ingen hjælpsomhed
»Det var tydeligt, at jeg havde brug for hjælp, men ingen reagerede, selv om de ikke stod længere end en meter væk. Efter nogen tid kom der en mand, som kunne holde armene. Så blev jeg i det mindste ikke slået eller forsøgt skubbet væk. Imens han holdt hænderne, forsøgte jeg at bruge min vægt til at holde manden nede,« forklarer Camilla-Seeta Nørregaard.

Efter yderligere en rum tid, som hun har svært ved at fastsætte, ankom en ambulance. Manden ville i første omgang ikke med på hospitalet, men det ændredes, da en ambulancefører lånte et makeup-spejl af Camilla Seeta Nørregaard, så manden med egne øjne kunne se sin tilstand.

Herefter brød han i gråd, og det fik den 19-årige pige til at spørge sig selv, om hun havde gjort det rigtige i situationen.

»Da det hele var overstået, stod jeg tilbage med blod på hænderne og kunne tage hjem. Jeg sad i toget og tænkte det hele igennem og var nødt til at ringe til mine forældre. Jeg måtte virkelig kæmpe for ikke at begynde at græde. Efter jeg havde snakket med dem, brød jeg sammen og kunne ikke finde ud af, om jeg havde gjort det rigtige. Men jeg ved nu, at jeg reagerede, som jeg skulle.«

Hvorfor var du i tvivl?
»Fordi min reaktion var, at jeg blev så ked af det. Jeg var i chok og kunne ikke styre mig selv. Jeg græd, folk i toget gloede på mig, og når jeg så på mine hænder, var de smurt ind i blod,« siger Camilla-Seeta Nørregaard, der samme aften tog hjem til en veninde og fik talt hændelsen grundigt igennem.

Ser du dig selv, som en helt, fordi du handlede, som du gjorde?
»Nej, for jeg gjorde, hvad alle burde gøre. Men det er selvfølgelig en rar fornemmelse at have hjulpet en mand, der havde brug for det.«

Der stod ca. 15 mennesker og gloede på dig, imens det stod på. Så det er jo ikke alle mennesker, der hjælper i sådan en situation?
»Nej, det lærte jeg på den hårde måde. Men jeg vælger at være lidt naiv og håber, at det en dag går op for folk, at vi har brug for hinanden.«

Camilla-Seeta Nørregaard var efterfølgende i Go'aften Danmark og fortælle om hændelsen, men hun har stadig ikke hørt fra manden selv.

Copyright: Morgenavisen Jyllands-Posten

Blå bog
Alder: 20 år

Bopæl: Nørrebro

Beskæftigelse: Læser på Københavns VUC
Citat fra indstillingen:
»Ingen andre kommer til undsætning. Så derfor kom hun i tv og fortalte sin historie. Bliver en af hverdagens helte, fordi hun hjalp ham. Manden kom sig og blev udskrevet fra hospitalet uden varige men.« Palle Søndergaard, Virum
Hvad er en helt for dig?
»En helt tænker ikke egoistisk. En helt tænker på sine medmennesker. I mine øjne behøver en helt ikke nødvendigvis at redde et liv eller lege Superman. Det er blot vigtigt, at en helt tænker på andre end sig selv.«

Morgenavisen Jyllands-Posten

i samarbejde med

Trygfonden


Find os på Facebook