Når terrorister bliver helte

Mens de fleste mennesker ser dem som terrorister, opfatter andre mennesker selvmordsbombere som helte.

Af Sanne Gram
Publiceret 01-12-2009

Beirut

Zainab Abu Salim sprængte sig selv i luften den 22. september 2004 ved en israelsk kontrolpost i nærheden af Jerusalem. Hun trådte dermed ind i statistikken over kvindelige selvmordsbombere i Israel-Palæstina-konflikten, og mens hendes far - den lokale parfumeforhandler - ville have gjort alt, hvad han kunne for at forhindre sin datter i at tage dette skridt, var der andre, der jublede over hendes handling.

Ifølge Zainabs far, Ali Abu Salim, var det medlemmer af den militante gren af Fatah-bevægelsen, Al Aqsa Martyrernes Brigader, der havde overtalt Zainab til at binde bæltet med sprængstoffet rundt om maven. Mens hendes far hjemme i Nablus på Vestbredden så hendes gerning som et personligt nederlag, blev Zainab hyldet i de militante palæstinensiske kredse - for dem var hun dagens heltinde.

Koranen tillader det

Familien i Nablus har en stor plakat af Zainab hængende på væggen, og hen over plakaten står det arabiske ord for martyr. Selv om selvmord er forbudt ifølge Koranen, har islamiske lærde udtrykt, at man vil blive martyr, hvis selvmordet udføres for at skabe frygt hos undertrykkere eller hellig krig, og dermed er det tilladt.

Zainab er blot en af mange selvmordsbombere, som af nogle bliver betragtet som en helt, for mange arabiske lande er plaget af selvmordsbombere eller krigere med en sag. Et eksempel er Hizbollahs faldne krigere, som bliver hyldet som martyrer, efter at de har været i kamp med israelerne. Israel er Hizbollahs fjende, og enhver person, der bidrager til at svække fjenden, kommer i helte-kategorien og dermed op på plakater på lygtepælene i det sydlige Beirut.

Vanvid og hjernevask

Mange mennesker både i Vesten og i Mellemøsten betragter de såkaldte martyrer og helte som terrorister og spørger sig selv, hvad der får disse mennesker til at gøre en ende på livet på denne voldelige og tragiske måde. Nogle beskriver det som vanvid og hjernevask, men det kan også beskrives, som en ung palæstinenser fra Vestbredden på et tidspunkt har udtrykt det:

»De gør det, fordi de ikke har noget at miste«.

Derefter fortalte han en historie om en bekendt fra Vestbredden. Manden havde adskillige børn, men manden var blevet nødt til at opgive sin forretning, fordi han var en hel dag om at komme fra sit hjem på Vestbredden til den by, hvor hans forretning lå. Det skyldtes de israelske kontrolposter, der er opstillet forskellige steder på Vestbredden, og som ifølge israelerne skal forhindre eventuelle selvmordsbombere i at nærme sig Israel. Den lange transporttid ødelagde mandens forretning, og han blev arbejdsløs.

Familien forsørges

Familien blev fattigere, og børnene blev taget ud af skolen for at hjælpe familien med at få penge. Manden var desperat, fordi han havde problemer med at forsørge sin familie, og en dag blev han kontaktet af en af de militante palæstinensiske grupper i området. De tilbød ham at sørge for hans familie og børnenes skolegang, hvis han tog til Jerusalem og sprængte sig selv i luften. Manden sagde »ja tak«.

Våben i stedet for ord

De fleste kender grupperne Al-Qaida og Hamas, der bliver betragtet som terrororganisationer. Men der er hundredvis af grupper og bevægelser, der bruger våben i stedet for ord, når de skal kæmpe for deres sag. Nogle af dem er forbundet med religion, andre er forbundet med en konkret sag. Fælles for grupperne er, at deres ofre ofte bliver betragtet som helte, idet de er døde for en fælles sag.

Hamas i Gaza kæmper mod Israel og det, som de kalder den israelske besættelse. Hamas har aldrig anerkendt Israel, og gruppens militante krigere sender jævnligt hjemmelavede raketter ind over det sydlige Israel. Dette medførte i slutningen af sidste år, at Israel indledte en militæraktion mod Hamas i Gaza, og målet var at svække Hamas. Dels ved helt konkret at ødelægge Hamas militante infrastruktur og bombe nogle af de underjordiske tunneller mellem Gaza og Egypten, som fungerer som transportveje for de våben. Dels var målet også at få befolkningen til at vende sig mod Hamas, fordi Hamas var årsagen til Israels angreb.

De aktive helte

Men på trods af de ugelange bombninger svigtede befolkningen ikke Hamas. For en stor del af befolkningen i Gaza er lederne af Hamas helte, for de bliver af mange palæstinensere set som de eneste, der gør noget aktivt for den palæstinensiske sag. Hamas' søsterbevægelse, Fatah, har valg forhandlingens spor med Israel, og det er der indtil videre ikke kommet noget ud af. Derfor er Hamas' ledere stadig populære. Palæstinensere og Hizbollah-krigere, der dør i kamp med Israel, bliver af nogle betragtet som helte, og det samme gør døde Al-Qaida-krigere, der kæmper mod amerikanerne i Irak.

Fælles for dem er, at de er døde i en fælles kamp mod »fjenden«, og mens størstedelen af befolkningen stempler dem som terrorister, ser andre på dem med beundring og ophøjer dem til helte.

Copyright: Morgenavisen Jyllands-Posten


Um Ahmed
Um Ahmed, 36 år og mor til otte børn, sidder med et selvmordsbombe-bælte under et interview i landsbyen Abasa i Gaza-striben. Hun hører til en gruppe på en snes kvinder, som var parate til at udføre selvmordsangreb i forbindelse med Israels angreb sidste år på Hamas i Gaza.
Foto: AP

Morgenavisen Jyllands-Posten

i samarbejde med

Trygfonden


Find os på Facebook