Helten redder humøret

Fra Nelson Mandela over de økologiske landmænd til den nærmeste kollega. For de voksne har helten mange ansigter.

Af Jens Ehlers
Publiceret 04-12-2009

Der er formiddagstravlhed i det enorme køkken på Hvidovre Hospital. Morgenmaden til patienterne er ved at være overstået. Nu gælder det frokosten. Foruden de hvidkitlede læger og sygeplejersker vil en sulten patient måske udpege dagens godt 40 medarbejdere som nogle af hverdagens helte.

Men hvad mener de selv? »Helte er for mig nogle, der gør noget banebrydende. Nogle, der virkelig gør en forskel,« siger kokken Rasmus Sune Madsen.

»Jeg kommer til at tænke på de økologiske landmænd i Danmark. De turde gå imod strømmen omkring begyndelsen af 1980'erne, selv om de blev opfattet som nogle halvfeminine klovne. Det var ikke særligt mandigt at tale for dyrevelfærd og forbud mod sprøjtemidler dengang,« siger den 41-årige kok, der også nævner Nelson Mandela og helt aktuelt Barack Obama som rigtige helte.

»Obama er min helt« Navnet på den amerikanske præsident er det allerførste, der stryger over læberne på 42-årige Arthur Cole, da han hører ordet "helt".

»Jeg synes, det er godt, at han vil sende 30.000 flere soldater til Afghanistan, for Taleban og Al Qaida skal standses. Det er vigtigt for både dig og mig og for de næste generationer. Han er bare "my hero",« siger Arthur Cole smilende, mens hænderne hastigt smører tunsandwiches til børneafdelingen.

»Og så betyder det også noget for mig, at han er sort,« tilføjer manden, der er født og opvokset i Gambia.

Han holder hele tiden øje med computerskærmen foran sig.

Til forskel fra mange andre hospitaler bestiller patienterne i Hvidovre nemlig selv deres måltider fra et stort menukort. Ordrerne bliver ringet ind, popper op på køkkenets skærme, og senest 45 minutter efter leveres måltidet på sengestuen. Koldt eller varmt, fra syv morgen til syv aften.

Hospitalsmad a la carte skal give patienterne appetit og gøre dem hurtigere raske.

De nærmeste tæller For Ida Rankilde lyder den næste smørrebrødsordre på fiskefilet, æg med rejer og et stykke dyrlægens natmad. De ellers hurtiggående fingre står stille et øjeblik, mens hun tænker over heltebegrebet.

»Ordet helt bruger jeg faktisk en del om mine kolleger, når de f.eks. hjælper mig med noget. Man behøver ikke redde liv for at være en helt - man kan bare redde hinandens gode humør. Mine kolleger er mine helte. Nogle vigtige helte,« griner den 54-årige hospitalsmedhjælper.

Store politikere og sportsstjerner høster derimod ikke heltestatus hos Ida Rankilde. Det er de nærmeste, der tæller.

Mor er en helt Også for den 38-årige Sanaa Salem i opvaskeafsnittet.

»Min største helt er min mor, fordi hun alene opfostrede mig og mine seks søskende i et land med krig. I Libanon. Hun skulle skaffe os alle sammen mad og tøj. Det har været hårdt,« fortæller Sanaa Salem. Familien kom til Danmark for 20 år siden. Hun er selv mor til syv børn mellem 2 og 22 år.

Fem er hjemmeboende, og både Sanaa Salem og hendes mand arbejder i hospitalskøkkenet.

Ser du så dig selv som en helt?

»Det må børnene vurdere. De to største ser mig nok som sådan én, fordi de selv er blevet forældre og kan se, at det er hårdt. Jeg prøver i hvert fald at være en helt for mine børn.«

Copyright: Morgenavisen Jyllands-Posten


Sanaa Salems
Den 38-årige Sanaa Salems største helt er hendes egen mor, fordi hun på egen hånd opfostrede syv børn i Libanon. Nu er hun selv mor til syv og bedstemor til to. »De to største børn ser mig nok som en helt, fordi de selv har fået børn og kan se, at det er hårdt.« 
Foto: Torben Stroyer

Om helte
Caroline Wozniacki: Hun er superdygtig, og det er fantastisk, at hun kan sætte sig op til de hårde tennisturneringer. Men det er jo et valg, hun har truffet, og man bliver ikke en helt af at være god til tennis.

Bjarne Riis: Man var helt vild med ham, da han vandt Tour de France, men han var ikke nogen helt. Og når man så finder ud af, at han havde taget doping, bliver man bare så skuffet.

Mærsk Mc-Kinney Møller: Han er en dygtig forretningsmand, og han har skabt en masse arbejdspladser til landet. Men han er ikke en helt.

Soldaterne i Afghanistan: De er helte, for hver eneste dag sætter de livet på spil for andre. Det er en vigtig opgave, de udfører.

Nelson Mandela: Han er en helt, for han gjorde noget skelsættende. Han turde gå imod strømmen og gjorde oprør mod apartheid, og det er en stor præstation i sig selv

Morgenavisen Jyllands-Posten

i samarbejde med

Trygfonden


Find os på Facebook