Helte gider at gøre en frivillig indsats

For en flok ældre vinterbadere i Hou er frivillige kræfter bag aktiviteter som stavgang, petanque, edbkurser og selvfølgelig deres egen vikingeklub enstemmigt de største helte.

Af Steffen Stubager
Publiceret 05-12-2009


Vinterbadere i Hou

Rimfrosten har lagt sig i et fint eftermiddagslag på parkeringspladsen ved stranden i Hou ved Hals. Kuldevinden vrisser i stød, og de få mennesker, der har vovet sig ud, trækker automatisk skuldrene op til ørerne, mens lyden af skumsprøjt minder om, hvad der skal ske. Hous Vilde Vikinger skal i vandet på denne vinters hidtil koldeste dag.

En efter en pjosker en håndfuld halvnøgne ældre mennesker ud på badebroen, griber fat i stigen og sænker deres kroppe ned i det sorte havnebassin. De svømmer i ring og kravler op og sætter sig side om side på øverste række i den 104 grader varme sauna. Helt roligt. Sådan nogle mennesker må om nogen vide, hvad en helt er.

Lene Damgaard Carlsen har et bud:

»I et samfund som her har mange mere overskud og tid end i en storby. Vi kender alle iværksættertyperne, men det er dem, der tager slæbet i centerrådet, i menighedsrådet og i borgerforeningen, der er de ægte helte,« siger hun.

Ved siden af hende sidder Krister Grafstrøm på 64 år. Han supplerer.

»Vi har jo hverken dem, der hiver folk op af havnen eller trækker katte ned fra træer. Så vi må holde os til de mennesker, der gider at gøre en indsats i frivillige organisationer.«

Uden forening ingen sauna

Den 63-årige Per Christensen med det mest behårede mandebryst og det strideste, grå skæg i saunaen sidder med albuerne boret ned i knæene og tænker lidt, men erklærer sig ganske enig med sine vikingefæller. Også han peger på de frivillige kræfter.

»Alene i vores lille by med 1.000 indbyggere har vi 29 foreninger,« konstaterer han.

Krister Grafstrøm tager ordet tilbage:

»Uden foreningerne havde vi hverken haft vores sauna eller noget.«

Døren til saunaen går op. Direkte fra havnebassinet kommer den 63-årige Jørgen Carlsen. Kølige dråber glider af hans krop og fordamper på saunaens trægulv. Han sætter sig på sit håndklæde og udpeger uden at vide, hvad hans venner har fortalt, folkene bag centerrådet som en flok helte.

»De står for edb-kurser for alle over 50 år. Og stavgang. Og petanque,« siger han.

Og knipling, crocket, bowling, stolegymnastik, linedance.

Findes der ikke andre helte end de frivillige?

»Altså. Så er der sådan nogle som forældre. Men de er jo ikke helte. Det har vi alle været engang. Men sådan en som Lene W. Hansen kunne godt være vores helt. Hun er 68 år, formand for Frivilligrådet Aalborg og aktiv i Røde Kors og har poster i tre-fire foreninger. Det er helt imponerende,« siger Jørgen Carlsen.

Efter en halv time i saunaen begynder de ældre at tage hjem. Til sidst er kun Per Christensen tilbage. Imens han tager sit tøj på, kommer han i tanke om endnu en helt.

»Sådan en som vores høvding Tove Andersen er også lidt af en helt. Når man har vinterbadet i to sæsoner, bliver man ophøjet fra skralding til viking. Man får et krus og et vikingenavn, og hun læser en islandsk saga højt, man får havvand i hovedet og drikker en bitter og svømmer en vikingebådslængde,« siger Per Christensen, som siden 2001 også har været kendt som Blåtunge.

»Hun bliver ved. Det er en helt.«

Copyright: Morgenavisen Jyllands-Posten

Morgenavisen Jyllands-Posten

i samarbejde med

Trygfonden


Find os på Facebook