Jeg har da tænkt på, om de ville have overlevet

Per Tandrup ankom som den første til et trafikuheld, men han vidste ikke, hvordan man gav basal genoplivning. Fire personer mistede livet, og det fik ham til at tage et førstehjælpskursus.

Af LISE BANK HORNUNG og SOFIE STOKHOLM
Publiceret 05-11-2011

»Når jeg fortæller dig det, kører filmen i mit hoved. Jeg husker det tydeligt. Det lignede en borgerkrig,« siger Per Tandrup.

En decembermorgen for mange år siden sørgede Per Tandrup for at holde god afstand til lastbilen foran sig, for den skarpe sol stod lavt, og der var isslag på hovedvej 13 mellem Silkeborg og Viborg.

Han sad i sin personbil, da lastbilen foran ham pludselig bremsede hårdt op for at undgå at køre ind i en hvid Opel Kadet.


Per Tandrup
Per Tandrup var vidne til et trafikuheld, hvor han var den første, som kørte ind til siden. Han kendte dengang ikke til førstehjælp og havde derfor meget svært ved at hjælpe. Det endte med, at fire personer mistede livet. Oplevelsen har sat dybe spor i ham.
Foto: Anders Brohus

Ramte to biler
Bilen blev dog ramt af lastbilen og smidt ud på marken ved siden af, men mirakuløst slap passagererne med mindre skader.

Hurtigt opdagede Per Tandrup, at en Volvo i den modkørende vejbane også var blevet ramt af lastbilen.

»Volvoen havde virkelig fået tæsk. Jeg skyndte mig derover for at hjælpe passagererne,« fortæller Per Tandrup, der på det tidspunkt havde ringet 112.


Står klart i erindringen
Selvom det er over 20 år siden, han var første mand ved det store trafikuheld, står hændelsen klart i hans erindring.

Ud af Volvoen kom først en ældre kvinde uden en rids på tøjet. Per Tandrup fik hende placeret i sin bil.

»Jeg havde godt nok tænkt på noget med chok-lejring, men hun så helt uskadt ud.

Næste dag fik jeg at vide, at hun var død - enten af indre kvæstelser eller af chokket.

Hvis det var chokket, kunne en lille ting som at lægge hende ned måske have reddet hende,« siger han.

Føreren af bilen var død på stedet, og det samme var en kvinde på bagsædet. Ved siden af hende sad en bevidstløs yngre kvinde.

»Hun så ikke ud til at fejle noget. Så kom der en læge løbende, som sagde, at jeg skulle få hende ud og give hende hjertemassage. Og så gik jeg bare i gang, selvom jeg ikke anede, hvad jeg lavede.

Jeg vidste ikke en gang noget om frie luftveje,« fortæller han og siger, at hvis lægen ikke var kommet, havde han nok slet ikke forsøgt hjertemassage.

Meldte sig til et kursus På det tidspunkt var Per Tandrup ikke i chok, men rystet og ude af stand til at overskue den omfattende ulykke. Den bevidstløse kvinde overlevede heller ikke ulykken.

I tiden efter uheldet tænkte han især på kvinden, der havde siddet i hans bil. Han kunne ikke få det til at hænge sammen, at hun kunne virke rask og dø dagen efter.

»Men vi tjekkede hende jo heller ikke for indre blødninger.

Vi skulle have strippet tøjet af hende og set efter mærker og formforandringer,« siger han.


Per Tandrup
Per Tandrup er kørelærer og førstehjælpsinstruktør.
Foto: Anders Brohus

Per Tandrup fik bearbejdet oplevelsen sammen med sine venner, og et halvt år efter begyndte han at overveje, hvad han kunne gøre for bedre at kunne hjælpe i fremtiden.

Han meldte sig til et førstehjælpskursus og blev siden førstehjælpsinstruktør og kørelærer. I dag er han overbevist om, at han ville kunne håndtere en krisesituation velovervejet.

»Jeg har da tænkt på, om de to kvinder kunne have overlevet, men det finder jeg jo aldrig ud af. Jeg gjorde mit bedste og har ingen anger på den måde. Men det er forfærdeligt ikke at vide, hvad man skal gøre for at hjælpe,« siger han.

Copyright: Jyllands-Posten

Artikel
05-11-2011
Flere griber ind ved hjertestop
Dobbelt så mange overlever et hjertestop uden for et hospital som for 10 år siden, viser nye tal fra Dansk Hjertestopregister, som dækker udviklingen fra 2001 til 2010. Hjerteforening sætter i en ny kampagne fokus på hjertestartere.

Morgenavisen Jyllands-Posten

i samarbejde med

Trygfonden


Find os på Facebook