»Jeg opdrager på de unge spillere«

Toni Olesen bruger i perioder op mod 25 timer om ugen på frivilligt arbejde. Han ønsker at lære Hadstens ungdom om gode værdier.

 

Af Rasmus Sandvig Brask
Publiceret 15-12-2010

Når en stor del af ungdomsspillerne i Hadsten Sportsklub mellem Randers og Århus drager til fodboldturnering i Italien en gang om året, er det ikke blot kulminationen på et års planlægning for ungdomsleder Toni Olesen.

Det er også kulminationen på et forløb, der gerne skulle have indprentet nogle værdier hos de unge spillere.

For 49-årige Toni Olesen er det nemlig vigtigt, at de unge mennesker lærer, at sådan en tur og andre ting i livet ikke nødvendigvis kommer af sig selv, men at det er sundt at arbejde for noget, man gerne vil.


Toni Olesen
Den 49-årige Toni Olesen begyndte som hjælpetræner for et lilleputhold i Hadsten Sportsklub som 15-årig. I dag er der ikke mange unge i byen, som ikke kender ham. Foto: Ole LindToni Olesen, der er ungdomsleder i Hadsten Sportsklub og bruger op mod 25 timer om ugen på frivilligt arbejde, er nomineret til Årets Helt.
Foto: Ole Lind

Derfor får de ungdomsspillere, der har lyst til det, mulighed for at tjene nogle penge til turen ved f. eks. at uddele telefonbøger eller reklamer for lokale virksomheder i Hadsten eller være frivillig ved sportsklubbens årlige fodboldstævne.

»Jeg prøver at være med til at opdrage lidt på de unge spillere i klubben. Det er vigtigt at sige til dem, at man ikke bare skal have hele tiden, men at man også skal yde.

Det er samtidig med til at sikre, at de unge spillere, der er med på turen, føler et større ejerskab til turen,« siger Toni Olesen.

Han begyndte sin løbebane i Hadsten Sportsklub som 15-årig. I begyndelsen var han hjælpetræner for et lilleputhold, som en af hans ældre venner trænede, og det har siden udviklet sig til meget mere.

Den dag i dag er Toni Olesen ud over at være leder for fodboldafdelingen for unge i klubben stadig hjælpetræner for et U-18-hold for piger, som hans kone træner, ligesom der også bliver tid til at spille lidt oldboysfodbold i løbet af sæsonen.

Bidt af en gal sportsmand

»Man må sige, at jeg er bidt af en gal sportsmand. Jeg har altid selv været aktiv udøver ved siden af klubarbejdet, selvom mange i klubben nok efterhånden vil sige, at det er begrænset, hvor aktiv jeg er, når jeg selv spiller,« siger Toni Olesen med latter i stemmen.

Han bruger ord som "hyggebold" og "socialt samvær", når han beskriver, hvad oldboysfodbolden går ud på - dog lægger han ikke skjul på, at det der foregår inden for kridtstregerne, stadig er alvor.

»Vi er jo lidt som cirkusheste, der lugter savsmuld.

Duften af sure sokker i omklædningsrummet kan vi jo ikke helt undvære, derfor bliver vi ved,« forklarer han.

På lederfronten står Toni Olesen i spidsen for et syv mand stort ungdomsudvalg, der planlægger og styrer arbejdet i ungdomsafdelingen fra sæson til sæson.

Afdelingen er stor med cirka 450 spillere og 70 trænere, så der er nok at se til, når sæsonen ruller fra februar til november.

Derfor bruger Toni Olesen ofte omkring 25 timer om ugen på det frivillige arbejde i klubben ved siden af sit arbejde som sælger, der »sjældent kommer under 40 timer om ugen,« som han siger.

Livsbekræftende

Men hvad får Toni Olesen til at bruge så mange timer ved siden af sit daglige arbejde på frivilligt arbejde i klubben, når han samtidig har en kone og to børn på 16 og 19 år, der skal kunne huske, hvordan deres far ser ud? Toni Olesen fremhæver, at det er rart at lave noget andet end det daglige arbejde som sælger og møde nogle andre mennesker.

»Kollegerne i klubben er fantastiske at arbejde sammen med. Samtidig får jeg rigtig meget igen gennem lederarbejdet.

Der er næsten ikke et ungt menneske i Hadsten, der ikke kender mig på et eller andet niveau, og det er da livsbekræftende, når de kommer hen til mig på gaden og siger "hej Toni".« Han indrømmer dog, at han en gang i mellem tænker, at nu må andre tage over, men det er lige indtil han får græs mellem tæerne igen.

»Jeg har stadig masser af idéer for klubben, og vi føler jo, at det er en virksomhed vi driver, så den har jeg ikke planer om at forlade,« siger han.

Hjælper unge fra værested

Af ting, som Toni Olesen er særligt stolt af ved arbejdet i klubben, fremhæver han samarbejdet med værestedet Kanonen, hvor unge, der er blevet fjernet fra deres hjem, bor. Adskillige af de unge - både piger og drenge - træner og spiller med i klubben, og flere af dem har været med på den årlige tur til Italien med de øvrige ungdomsspillere i klubben.

Også med disse unge er det vigtigt for Toni Olesen, at det ikke blot er evner på fodboldbanen, som de unge tager med sig hjem, men også menneskelige egenskaber og værdier.

»Årsagen til, at de unge mennesker fra Kanonen er blevet fjernet, rager ikke os, og her i klubben er de på lige fod med alle de andre spillere.

De skal have det hyggeligt, og så prøver vi også at være med til at rette dem lidt af og opdrage dem. Jeg er stolt over, at nogle af dem er kommet rigtig godt i gang,« siger Toni Olesen.

Copyright: Morgenavisen Jyllands-Posten

Morgenavisen Jyllands-Posten

i samarbejde med

Trygfonden


Find os på Facebook