Storesøstre i cyberspace

Anna Lynge står bag Girltalk. dk, hvor teenagepiger kan chatte med frivillige ungerådgivere om deres tanker og problemer.

Af DORTE HEIDE PEDERSEN
Publiceret 16-12-2010

Det begyndte hjemme i køkkenet hos Anna Lynge.

Her sad en gruppe veninder i 2004 og talte farver og ideer til den hjemmeside, der skulle ende som et frirum for unge piger, der tumler med selvmordstanker, lavt selvværd, ensomhed og kæresteproblemer.

Anna Lynge var frivillig i diverse ungdomsklubber og holdt foredrag om spiseforstyrrelse og mobning, og efter foredragene modtog hun altid bunkevis af mails fra piger, der kæmpede med selvværdet og en følelse af at være forkert.


Anna Lynge
Sideløbende med sit arbejde med Girltalk har den 31-årige Anna Lynge uddannet sig til psykolog.
Foto: Nikolaj Svennevig

Følelser, som hun selv kendte til. I mange år led hun af en spiseforstyrrelse og blev mobbet i skolen, hvor hun havde svært ved at finde venner.

Anna Lynge følte, at det var utilfredsstillende, at hendes svar til pigerne ofte blev halvhjertede, fordi hun ikke kunne følge med mailstrømmen.

Herfra fik hun ideen til en organiseret chat, hvor pigerne kunne få rådgivning og blive lyttet til - noget hun selv manglede som ung.

I lilla og lyserødt
Hjemmesiden, der er holdt i lyserøde og lilla farver, fik navnet Girltalk, og den har nu eksisteret i syv år. Veninderne arbejder ikke længere som frivillige rådgivere, men den 31-årige Anna Lynge bruger stadig det meste af sin tid på projektet, og sideløbende med sit arbejde med Girltalk har hun uddannet sig til psykolog.

»Når jeg hører pigernes historier og ser deres længsel, angst, tvivl og det potentiale, som de indeholder, kan jeg slet ikke lade være. Jeg tror så meget på de piger, og dét, at nogle tror på dem, kan være med til at motivere dem til at gribe de dele af livet, som de ikke formår,« siger hun.

Selvmordstanker
Hvert år logger over 6.000 piger sig ind på chatten, der har åbent hver aften undtagen lørdag. Alle brugere er anonyme, og en samtale varer typisk omkring 40 minutter.

Gennemsnitsalderen er 16 år. Anna Lynge har også været i kontakt med en mor til en pige på bare syv år med selvmordstanker. Pigerne henvender sig overvejende med problemer med selvværd og selvskade.

Herudover drejer samtalerne sig typisk om ensomhed, kærlighed, sex, forældre, mobning, skolen og vold.

»Vi har lige fra den seje pige fra Hellerup til ghettopigen i Albertslund. Problemstillingen er ens, uanset hvor man kommer fra. Formålet er at motivere pigerne til at turde tage imod hjælp og behandling i den virkelige verden uden for internettet.

Nogle har dog også bare brug for en sludder,« forklarer Anna Lynge.

»En stor del af mit liv«
Der er 60 frivillige ungerådgivere mellem 18 og 30 år, og de får jævnligt relevant uddannelse og supervision.

De bliver kaldt storesøstre, fordi de ofte er ældre end brugerne og ikke er uddannede psykologer, men bare gerne vil hjælpe andre piger videre.

Ud over chatten er der en ugentlig forældrelinje, en blog og et åbent forum, hvor pigerne kan udveksle erfaringer, og arrangementer, hvor pigerne mødes ansigt til ansigt med de frivillige.

Anna Lynge er mor til tre børn og skal til januar ved siden af Girltalk arbejde som psykolog. Hun har dog ikke planer om at bruge mindre tid på hjemmesiden:

»Det er en prioritering, og jeg har valgt at gøre det til en stor del af mit liv at gøre en forskel for disse piger. Teenagere er de fedeste at arbejde sammen med, for de er simpelthen så taknemmelige. De vil bare gerne lyttes til.«

Hun tilføjer, at mange af de unge har omsorgsfulde forældre, der vil dem det bedste, men et sted på vejen er kommunikationen gået galt, og de taler ikke det samme sprog.

Afløb for frustrationer
»Det kan være pigen, der mener, at forældrene vil begrænse hendes frihed, fordi hun skal være hjemme inden kl. 24, men vi kan hjælpe hende med at se det fra den anden side - at forbuddet er udtryk for omsorg og bekymring.«

I 2009 lavede det eksterne evalueringsfirma Socialudviklingscenter (SUS) en spørgeskemaundersøgelse og interviews med brugerne af Girltalk. Undersøgelsen viste bl.a., at Girltalk forebygger selvmord, og at tre af fire piger, der har brugt tilbuddene, føler, at det hjælper dem videre.

Anna Lynge sammenligner Girltalk med en ventil, hvor pigerne kan få afløb for deres frustrationer og bekymringer ved at tale med andre, og hun tilføjer:

»Vi skal ikke undervurdere, hvor vigtigt medmenneskelighed er - ikke bare på Girltalk, men generelt. Alle har brug for at blive hørt. Hvis Girltalk ikke virkede, ville pigerne jo bare lade være med at bruge det. Her er ingen lokkemad - bare én at snakke med.«.

Copyright: Morgenavisen Jyllands-Posten

Artikler
16-01-2011
»Girltalk gav mig et spark bagi«
For Signe Laybourn var girltalk.dk det, der fik hende ud af hendes skal. Nu hjælper hun andre piger i lignende situationer.

16-01-2011
Den virtuelle storesøster blev Årets Helt
Det blev den 31-årige Anna Lynge fra hjemmesiden girltalk.dk, der fik titlen Årets Helt 2010. Prisen, der uddeles af Morgenavisen Jyllands-Posten og TrygFonden, er på 100.000 kr., der går til hjemmesiden.

15-01-2011
Teenagepigernes "storesøster" kåret som Årets Helt 2010
Anna Lynge bliver kaldt "storesøster" af de teenagepiger, hun siden 2004 har hjulpet med livets problemer gennem hjemmesiden ww.girltalk.dk. Nu er hun kåret som Årets Helt 2010. 

Morgenavisen Jyllands-Posten

i samarbejde med

Trygfonden


Find os på Facebook