Sejlturen, der ændrede alt

Elitesejleren Lærke Nørgaard reddede i november sig selv og en veninde fra at drukne under en kæntringsulykke i Øresund.

Af DORTE HEIDE PEDERSEN
Publiceret 22-12-2010

Det er en blæsende eftermiddag fredag den 12. november.

Den 24-årige Lærke Nørgaard er sejlet ud i farvandet mellem Skovshoved og Taarbæk med sine to veninder og sejlmakkere, den 28-årige Trine Abrahamsen og 24-årige Lerke Stamer Christoffersen, for at træne.


Lærke Nørgaard
Lærke Nørgaard på Skovshoved Havn. Drømmen om OL i London i 2012 lever videre.
Foto: Nikolaj Svennevig

De er alle tre rutinerede sejlere fra sejlerlandsholdet og træner frem mod OL i London i 2012.

Efter en times tid river et kraftigt vindstød båden omkuld, og Lærke Nørgaard og Lerke Stamer Christoffersen bliver kastet ud af båden.

Den driver hurtigt væk, og Trine Abrahamsen, der stadig er i båden, kan ikke længere se sine veninder i vandet.

Lerke Stamer Christoffersen hyperventilerer og råber panikslagent til Lærke Nørgaard, at hun ikke kan flyde, og at hun er ved at blive trukket ned. Hun har som den eneste af pigerne ikke redningsvest på, og bølgerne i det iskolde vand er knap to meter høje.

»Hun plejer altid at have den på ligesom os andre, men hun kunne ikke finde den, da hun skulle pakke,« fortæller Lærke Nørgaard og tilføjer, at sejleres holdning til redningsveste kan være som cyklisters holdning til cykelhjelme - de er i vejen.

Lærke Nørgaard råber tilbage, at Lerke Stamer Christoffersen skal tage nogle dybe indåndinger, sparke sine støvler af og hele tiden holde fast i sin redningsvest.

»Jeg siger til mig selv, at jeg har redningsvest på, og at jeg er stærk. Mit mål er, at Lerke ikke må gå i panik. Når folk går i panik i vandet, får de usandsynligt mange kræfter, og som et overlevelsesinstinkt vil de kravle op på det nærmeste, der er at kravle op på, og det ville i dette tilfælde være mig, og så ville jeg drukne,« siger Lærke Nørgaard, der har taget flere livredderog førstehjælpskurser.

»Harry Potter i aften«

De to piger kan hele tiden se Trine Abrahamsen, der leder efter dem, og Lærke Nørgaard puster alt, hvad hun kan, i den fløjte, der hænger fra hendes redningsvest.

Hun ryster på hænderne og har ikke styr på sine bevægelser.

Trine Abrahamsen opgiver at finde dem og vælger at sejle mod havn for at tilkalde hjælp. Mens Lerke Stamer Christoffersen fryser voldsomt og er bange, lykkes det Lærke Nørgaard at bevare roen og abstrahere fra kulden.

Hun mærker ikke sin krop, og hun siger igen og igen til Lerke Stamer Christoffersen: »De finder os om lidt. Jeg lover dig, at vi nok skal overleve.

Du når at komme til Harry Potter-premieren i aften.

« Hun sørger for at være positiv og hele tiden snakke med veninden. De prøver at svømme de 3-4 km, der er til land, men bølgerne er for høje, de sluger en masse vand, og de ender med at drive længere og længere ud.

Pludselig får de øje på en helikopter, der kredser rundt i firkanter over dem.

»Lerke bliver ivrig og råber "Åh, nu bliver vi fundet!",« fortæller Lærke Nørgaard.

Nyttig gul hætte

Helikopterpiloterne ser ikke pigerne - kun deres hoveder og halvdelen af skuldrene stikker op fra bølgernes skumtoppe, og helikopteren flyver hen over dem flere gange. Det bliver sværere at berolige Lerke Stamer Christoffersen, der udbryder: »Jeg kan ikke mere.« Hun besvimer og flyder livløst rundt.

»Jeg føler mig helt lettet, fordi det går op for mig, at jeg ikke behøver at træde vande, fordi min redningsvest kan holde mig selv oppe,« forklarer Lærke Nørgaard.

Hun får øje på en lynlås i Lerke Stamer Christoffersens krave, hvor der sidder en neongul hætte. Det tager lang tid at få den fri, da hendes hænder er stive af kulden.

For femte gang flyver helikopteren forbi, og denne gang bliver de set - takket være den gule hætte.

Den bevarede OL-drøm

Da redningshelikopteren hejser pigerne op, har de ligget i det kolde vand i snart halvanden time, og begge har en kropstemperatur på under 30 grader. De bliver fløjet til Rigshospitalets traumecenter, hvor den bevidstløse Lerke Stamer Christoffersen kommer i kunstig koma.

Lærke Nørgaard bliver udskrevet allerede dagen efter, mens veninden ligger på hospitalet i over to uger. Begge kommer sig uden fysiske men.

Lærke Nørgaard bruger megen tid på at bearbejde den traumatiske oplevelse sammen med en krisepsykolog.

»Der er gode og dårlige dage, men jeg kæmper for at fortsætte med at sejle og udleve mine drømme om at komme til OL.« Sammen med Trine Abrahamsen er hun sejlet ud til det sted, hvor de blev reddet.

»Det kan godt være, at jeg har reddet Lerke, men Trine har reddet os begge ved at tilkalde hjælp så hurtigt. Jeg forstår stadig ikke, at jeg kunne tænke så klart. Det, der gør forskellen, er uden tvivl mine livredder-og førstehjælpskurser.

Hvis jeg var gået i panik, havde ingen af os nok overlevet.«.

Copyright: Morgenavisen Jyllands-Posten

ÅRETS HELT 2010
Jyllands-Posten kårer sammen med Trygfonden Årets Helt 2010, som belønnes med 100.000 kr.

Denne artikelserie præsenterer de 10 kandidater, som er blevet nomineret af dommerjuryen.

Du kan deltage i afstemningen om Årets Helt på www.aaretshelt.dk i perioden 28. december-10. januar.

Vinderen bliver kåret den 15. januar 2011.

Morgenavisen Jyllands-Posten

i samarbejde med

Trygfonden


Find os på Facebook