Politimænd reddede selvmorder

På fire meters dybde i grumset kanalvand kæmpede Kasper Nielsen for at redde en mand, der var kørt i vandet med sin bil. Sammen med sin kollega Mathias Carlslund er han nomineret til Årets Helt.

Af LISE B. HORNUNG
Publiceret 18-12-2011

Kasper Nielsen brækker mandens brystben ved at slå ham hårdt i brystet. Mens han giver hjertemassage, gør Mathias Carlslund klar til at blæse luft i den 60-årige mand. Han ligger på græsset, blå i hovedet og med fråde om munden. Han trækker ikke vejret.

Få minutter tidligere sad den 26-årige Kasper Nielsen på sin mountainbike på Stige Ø, en halvø ved Odense Kanal. Det er en grålig juli-eftermiddag.

Kasper Nielsen er på vej hjem sammen med sin kæreste, da de får øje på en bil, der flyder i kanalen ca. 150 meter fra dem. Ved bredden står en lille gruppe mennesker.

Parret cykler ned til kanalen for at se, om der er noget, de kan gøre. I samme øjeblik kommer to kvinder løbende hen mod den synkende bil.


Sprang i Odense Kanal
De to politibetjente Mathias Carlslund (t.v.) og Kasper Nielsen på 26 og 27 år sprang heltemodigt i Odense Kanal efter en mand, der var kørt i vandet med sin bil. De er begge dygtige dykkere. Manden forsøgte at tage sit eget liv.
Foto: Gregers Tycho

»Jeg kan se på den måde, de løber på, at der er noget helt galt. Og så hører jeg en kvinde skrige, at der sidder en mand i bilen,« siger Kasper Nielsen.

Kan ane bilens tag
Men der er noget galt, for manden forsøger ikke at komme ud af bilen.

Kasper Nielsen spurter ned til vandet og springer i med sko og tøj på efterfulgt af sin kæreste, Camilla. Man kan endnu ane bilens tag. Kasper Nielsen rykker i døren, men den er låst. Bagklappen er sprunget op, og han aner muligheden for svømme ind og låse sidedøren op indefra.

»Min kæreste holder bagklappen åben, og jeg svømmer lidt ind, men ombestemmer mig. Sæt nu klappen lukker, eller han griber fat i mig,« fortæller Kasper Nielsen.

Kasper Nielsen er en dygtig fridykker og er vant til at holde vejret længe under vand. Desuden er han i praktik som politibetjent hos Fyns Politi.

Bilens forende er sunket langt ned under vandet og flyder med bagenden i vejret.

Kasper Nielsen er klar over, at han ikke kan smadre sideruden med hænderne. Han stiller sig op på bilen.

Stort ansvar
»På det tidspunkt er jeg næsten ved at begynde at tude, og jeg råber til dem på bredden, at jeg ikke kan få ham ud. Men så er der et eller andet, der tager fat i mig, og jeg siger til mig selv: »Hvis der er nogen, der skal kunne få ham ud, så må det eddermame være dig«.

Hans kæreste giver ham en stor og spids sten, som hun har fundet ved kanten af kanalen. Høj på adrenalin dykker han ned til bilen, der nu står med alle fire hjul på bunden i fire meters dybde.

Han banker hul i sideruden ved manden og skærer sine håndflader til blods, da han piller det krakelerede glas væk med hænderne. Han bruger to-tre dyk, før han finder håndtaget på indersiden af døren. Kasper Nielsen åbner lettet døren, men den støder på en stor kampesten og åbner kun 30 cm.

»Der bliver jeg fandme frustreret. Mine dyk varer kun 30 sekunder, fordi jeg arbejder så hårdt og samtidig er nødt til at puste luft ud for ikke stige op,« fortæller Kasper Nielsen, der kan dykke ned til 37 meter på et åndedrag, når han fridykker.

Han kan se, at manden er for stor til at komme ud ad døråbningen. Men så får han pludselig overmenneskelige kræfter. Han tager en indånding og dykker ned til bilen igen. Her stemmer han benene mod vindueskarmen og griber fat i den øverste del af vinduesrammen. I en enorm kraftanstrengelse vrider han den ud mod sig selv. Den øverste del af døren står nu i en 45 graders vinkel væk fra bilen.

I blinde famler Kasper Nielsen efter mandens sele-spænde. I samme øjeblik ankommer en patruljevogn med udrykning. Bag rattet sidder Kasper Nielsens kollega Mathias Carlslund, der også er i praktik hos Fyns Politi og er erfaren snorkeldykker.

Under vand i flere minutter
»Jeg havde forberedt mig på, at jeg ville springe i kanalen, hvis det var nødvendigt,« fortæller den 27-årige Mathias Carlslund.

Han ser til sin overraskelse sin kollega komme op af vandet, og han rækker Camilla en kniv til at skære selen over med.

»Mens de skærer sikkerhedsselen over, får jeg smidt mit udstyr og hopper i vandet,« fortæller han.

Den livløse mand flyder op under bilens tag, hvilket tyder på, at han stadig har luft i lungerne. Kasper Nielsen og kæresten bakser med at få manden ud af åbningen, da Mathias Carlslund kommer til. Sammen bjærger de ham og får ham slæbt op på land.

Afkræftet kravler Kasper Nielsen hen til den bevidstløse mand, der er blå i hovedet og har fråde om munden.

Han begynder på hjertemassage, mens hans kollega gør klar til at give ham kunstigt åndedræt. I samme øjeblik kommer ambulancen. Pludselig hoster manden vand op og åbner øjnene.

»Han er i live, selvom han været omkring seks minutter under vand. Der bliver jeg helt enormt glad og tilfreds,« siger Kasper Nielsen.

Manden bliver kørt væk med ambulance til Odense Universitetshospital, og allerede samme aften bliver han afhørt af politiet. Han forklarer, at han var kørt i kanalen med vilje.

»Jeg havde regnet ud, at det var et selvmordsforsøg, men man kan jo ikke bare stå og se på - og slet ikke, når man har et job som mit. Jeg var nødt til at hjælpe ham, og jeg håber bare, at han har fået det bedre siden,« siger Kasper Nielsen.

Mathias Carlslund giver sin kollega og hans kæreste en stor del af æren for, at manden overlevede.

»Kasper og hans kæreste trak langt størstedelen af læsset. eg gjorde bare min pligt som politibetjent på arbejde,« siger Mathias Carlslund.


De to politimænd
Mathias Sønderup Carlslund og Kasper Nielsen (t.h.) er begge erfarne dykkere og vant til at holde vejret længe. De var kolleger ved Fyns Politi og reddede den 25. juli i år en mand ud af sin bil fra bunden af Odense Kanal.
Foto: Gregers Tycho

Copyright: Jyllands-Posten

Morgenavisen Jyllands-Posten

i samarbejde med

Trygfonden


Find os på Facebook