Hun forlod sine børn for at hjælpe andres

Ortopædkirurgen Sajida Afzal er rejst fra sit danske job og to børn for at bygge et børnehospital i Pakistan. Derfor er hun blandt de 10 nominerede til Årets Helt 2011.

Døde og sårede børn og voksne, der ligger side om side. Uendeligt lange ventelister og ældgamle røntgenapparater. Travle hænder, der forsøger at følge med. Sådan så der ud på Pakistans hospitaler efter jordskælvet i 2005.

En humanitær katastrofe, der dræbte omkring 80.000 og sårede op mod 100.000.

Det var, hvad der mødte den nu 48-årige børneortopædkirurg Sajida Afzal, da hun rejste af sted for at hjælpe. Hun opererede 14 dage i træk for brud på arme og ben fra kl. 9 morgen til kl. 2 om natten kun afbrudt af spisepauser. Der var ikke megen tid til søvn, og hver dag blev hun mødt med en ny liste på over 100 håbefulde patienter.

»Jeg fik en følelse af, at folk i Pakistan har brug for mig. Jeg har været privilegeret at få lov til at vokse op i et land som Danmark. Nu er det tid til at betale tilbage,« siger Sajida Afzal med et mildt blik.


Sajida Afzal samler penge ind til et børnehospital
Sajida Afzal har sat gang i flere indsamlinger til børnehospitalet i Lahore i Pakistan, og ved hjælp af fonde og glade givere er hun nu oppe på omkring 700.000 kr.
Foto: Mikkel Mortensen

Den katastrofale situation og de mange menneskeskæbner påvirkede hende dybt. I de 17 timer, hun dagligt stod bøjet over patienterne, gik det op for hende, hvor meget hun kunne udrette med kun få midler. Den erkendelse forlod aldrig Sajida Afzals tanker og banede vejen for hendes idé - at bygge et børnehospital i Lahore i Pakistan.

Hun rejste tilbage til Danmark, men nåede kun at arbejde på Bispebjerg Hospital i en uge. For selv om hendes krop var i Danmark, kredsede hendes tanker om barndomslandet.

Hvor Danmark med cirka 5 mio. indbyggere har omkring 1.300 ortopædkirurger, har Pakistan med en befolkning på ca. 180 mio. knap 400. Og slet ingen børneortopædkirurger, der bl.a. tager sig af medfødte misdannelser og brud på kroppen.

»Det slog mig, hvor meget folk holdt sammen efter jordskælvet, og hvor ivrige alle var for at hjælpe hinanden. Jeg følte mig hurtigt som en del af fællesskabet og besluttede at bruge resten af min tid på at gøre noget godt for Pakistan. Det har jeg altid haft en drøm om,« siger hun.

Smuk som måneskin
Målet er at helbrede 4.000 fattige børn årligt for klumpfod, som er en velkendt lidelse i Pakistan. Den er medfødt og gør, at fødderne drejer indad og gør det smertefuldt at gå.

»Når jeg har rejst i Pakistan, har jeg ofte set tiggere på gaden, der kravler rundt på alle fire. Og det er skavanker, som nemt kan ordnes, hvis man får den rette behandling,« siger Sajida Afzal.

Hun har sat gang i flere indsamlinger til finansiering af børnehospitalet, og ved hjælp af fonde og glade givere er hun nu oppe på omkring 700.000 kr. Hospitalet skal bruge cirka 14 mio. kr. for at løbe rundt, så der er et stykke vej igen. Men uanset hvor mange penge der bliver samlet ind, bliver hospitalet en realitet. Også, hvis arbejdet må foregå i telte, fastslår Sajida Afzal stædigt.

Foreløbig er grunden købt, der er blevet bygget en mur og en brønd, og alt udstyr ligger klar i forskellige containere i Danmark. Sajida Afzal tjener penge til hospitalet via forskellige vikariater på hospitaler bl.a. i Norge og på Bornholm.

Den langsigtede plan er, at knæoperationer til velhavende pakistanere skal finansiere den gratis behandling til børn. Samtidig vil en række danske læger komme et par uger om året og arbejde gratis. Hun håber på, at hospitalet kan tages i brug om tre år.

Mens hendes to ældste børn på 23 og 28 år er blevet i Danmark, er den yngste på 17 år fulgt med sin mor og er begyndt i gymnasiet i Pakistan.

De ældste læser medicin og jura i Danmark. Selv om de tre søskende bliver adskilt, og Sajida Afzal må undvære de to ældste, var beslutningen om at sige farvel til den trygge danske tilværelse til fordel for et liv i Pakistan ikke svær.

»Jeg savner allerede mine børn forfærdeligt meget. Men de klarer sig flot og har mindre brug for mig end børnene i Pakistan. Heldigvis har de støttet mit projekt hele vejen igennem,« siger hun.

En mønsterbryder
Om halsen har hun henslængt et gyldent tørklæde, der illustrerer kærligheden til Pakistan, mens sproget ikke afslører anden oprindelse end københavnsk. Det beherskede hun flydende allerede efter at have boet i Danmark i et halvt år. Som 10-årig flyttede hun med familien fra et stort hus med onkler og tanter i landsbyen Gulyana tæt på Islamabad til en lejlighed på fjerde etage på Østerbro.

Alt var anderledes, husker Sajida Afzal. Hun kiggede ofte ud ad vinduet på folk, som så helt anderledes ud. Men da hun havde lært at tale dansk, begyndte hun straks at trives.

Og siden da er hun strøget gennem sit uddannelsesforløb.

Hendes mål var at læse medicin, mens hendes forældre havde andre planer for hende. Under en forlænget rejse til Pakistan fandt de en 25-årig bankmand, som hun blev gift med som 17-årig.

»Jeg blev glad for ægteskabet med tiden. Men jeg ville frygteligt gerne have en uddannelse, selv om han syntes, at det var unødvendigt. Han ville selv forsørge sin familie uden min hjælp,« forklarer Sajida Afzal.

Efter et par år fik hun alligevel lov til at læse videre, så længe hun ikke forsømte de huslige pligter i hjemmet. Tre børn under armen og en opvækst med en mor, der var analfabet, og en far uden uddannelse var ingen hindring for Sajida Afzal, der problemfrit gennemførte medicinstudiet.

Pludselig var hun brudt ud af den traditionelle kvinderolle, der ellers havde ventet hende.

»Min barndomsveninde fra Pakistan var den dygtigste i klassen. I dag er hun enke med tre børn og har kun afsluttet 8. klasse. Jeg har været heldig,« siger Sajida Afzal.


Sajida Afzal
Drømmen for Sajida Afzal er at operere 4.000 fattige børn om året for klumpfod, som er en velkendt lidelse i Pakistan.
Foto: Mik Eskestad

Copyright: Jyllands-Posten

Artikel
15-01-2012
Mønsterbryder blev Årets Helt
Den 48-årige ortopædkirurg Sajida Afzal blev Årets Helt 2011. Prisen på 100.000 kr. blev uddelt af Morgenavisen Jyllands-Posten og TrygFonden og går til hendes børnehospital i Pakistan.

Morgenavisen Jyllands-Posten

i samarbejde med

Trygfonden


Find os på Facebook