En mission for specialister

Den 49-årige Thorkil Sonne har skabt en forretning på at hjælpe mennesker med en autisme-diagnose i job. Nu skal ideen ud til hele verden.

Af Jens Ehlers
Publiceret 29-11-2009


Thorkil Sonne
»Jeg er ikke en helt. Jeg kæmper bare for mit barn,« siger Thorkil Sonne.
Foto: Ilan Brender
 

Thorkil Sonne har en sag. Og et mål så opsigtsvækkende, at internationale medier flokkes om ham. På verdensplan vil han give én million mennesker med en autismediagnose en arbejdsplads, hvor de kan udnytte deres specielle evner professionelt. Mennesker, som i dag ofte mistrives i almindelige job, hvis de da ikke er helt uden for arbejdsmarkedet stemplet som handicappede.

»Det mål skal være nået, når jeg går på pension. Men det er så heller ikke sikkert, at jeg skal trække mig tilbage som 60-årig,« siger en skævt smilende Thorkil Sonne.

Han er 49 år og stifter af Specialisterne, der i 2004 var verdens første virksomhed med en medarbejderstab af autister.

I dag er kontorerne i Ballerup base for 48 medarbejdere - de fleste med autisme-varianten Aspergers syndrom. Med deres flair for systematik har de bl.a. ledt efter fejl i nye programmer fra it-mastodonten Microsoft og analyseret komplicerede kort, så fibernetleverandøren Global Connect ikke graver kabler over, når nye skal i jorden.

»Mennesker med autisme har det typisk rigtig godt med gentagelser og kan håndtere mange informationer uden at miste fokus. Når man f.eks. retter fejl i software, er der en masse koder og procedurer, der skal gentages igen og igen. For de fleste mennesker bliver den slags hurtigt kedeligt, og så er der større risiko for, at man laver fejl,« siger Thorkil Sonne.

Sønnen satte det i gang

Ideen til Specialisterne og visionen om 1 mio. arbejdspladser tager udgangspunkt i Thorkil Sonnes søn, den nu 13-årige Lars. Som treårig fik han stillet diagnosen infantil autisme. En udviklingsforstyrrelse, som bl.a. gør det svært at spille sammen med andre socialt og omstille sig til nye situationer.

»Det var en kæmpe forskrækkelse. Vi fik at vide, at vores søn ville vokse op i en verden, som han ikke kunne forstå, og som ikke ville forstå ham. Han ville altid være helt afhængig af os forældre, men hvad skulle han gøre den dag, da vi ikke var her? Hvis man kunne skabe et job til ham, ville vi have det godt med at blive gamle,« fortæller Thorkil Sonne.

I Autismeforeningen mødte han mange forældre med samme bekymring for børnenes fremtid. Den tegnede langt fra strålende for mennesker, der ikke er holdspillere og absolut ikke motiveres af stress.

Ungdomsuddannelse

I 2004 kvittede Sonne sin chefstilling i et TDC-datterselskab, tog et lån i huset og blev iværksætter.

Senest er der føjet klasselokaler til lejemålet i Ballerup. Specialist People Foundation, der har Thorkil Sonne som direktør og nu ejer Specialisterne, optog i september syv 18-20-årige elever i en særligt tilrettelagt ungdomsuddannelse. Skolen skal bl.a. afdække, hvordan den enkelte kan bruge sine evner erhvervsmæssigt. I Specialisterne eller i andre virksomheder.

Nu skal hele konceptet ud i verden. Der er planlagt pilotprojekter i Berlin, Köln, Reykjavik og Glasgow, og med tiden skal firmaer overalt i verden kunne få hjælp til at ansætte autister. Interessen fra hele verden er stor.

»For nylig ringede en 60-årig mor fra Hawaii, som var klar til at flytte til Danmark for at give sit barn en fremtid. Jeg bad hende blive på Hawaii, til vi kommer til hende,« siger Thorkil Sonne.

Trods de efter danske forhold gevaldige armbevægelser bliver han ydmyg over opbakningen. Også da han for nylig havnede på magasinet The Atlantic's liste over "Brave Thinkers".

Ser du dig selv som en helt?

»Jeg ser de rigtige helte blandt alle dem, der arbejder for os, uden selv at have autismen inde på livet. Jeg og andre forældre til autister er ikke helte, fordi vi kæmper for vores børn. Vi har intet andet valg.«

Copyright: Morgenavisen Jyllands-Posten


Morgenavisen Jyllands-Posten

i samarbejde med

Trygfonden


Find os på Facebook