PS: Send flere penge

Girltalk. dk fik flere frivillige hjælpere og flere besøg på hjemmesiden, da Anna Lynge i januar blev kåret som Årets Helt 2010 og fik de 100.000 kr., som Morgenavisen Jyllands-Posten og TrygFonden uddeler hvert år.

Af Lise Kristoffersen
Publiceret 17-10-2011

Psykolog Anna Lynge, daglig leder og initiativtager til hjemmesiden Girltalk.dk, er ikke i tvivl.

Hun må tage skrappere og skrappere midler i brug for at få opmærksomhed. Og hvis ikke der kommer flere penge i kassen, bliver hun nødt til at lukke.

Hun holder et billede af en lille, lyserød baby op foran sig.

»Om 12 år begynder hun at skære i sig selv. Vi må håbe, at Girltalk.dk findes til den tid,« lyder den hårdtslående tekst.

Billedet er del af en større kampagne rettet mod erhvervslivet.

Anna Lynge sidder i sofaen i Girltalks kontor.

Levende lys, bløde møbler og afdæmpede farver sikrer den hjemlige hygge. En gennemtrængende lugt af maling i kontoret afslører, at det er ganske kort tid siden, at virksomheden flyttede ind i bygningen på Herlev Hovedgade.

Der mangler stadig skilte, og kun det lille klistermærke på postkassen afslører, at Girltalk hører til på første sal.

Den nye adresse betyder, at de omkring 60 frivillige får lettere ved at komme på kontoret, hvor de på skift fra søndag til fredag tager opkald fra de unge piger, der har fundet vej til hjemmesiden.


Anna Lynge
Anna Lynge og hjemmesiden Girltalk.dk blev Årets Helt 2010. Pengene faldt på et tørt sted, men påskønnelsen var endnu vigtigere.
Foto: Nanna Kreutzmann

Virtuelle storesøstre
Her tager de imod godt 7.000 chatsamtaler om året. Emnerne spænder bredt, lige fra anoreksipigen og den selvmordstruede til bekymringer om det første kys.

Ifølge Anna Lynge er intet problem for stort eller for lille, når man kontakter de virtuelle "storesøstre", som de kalder sig. De skal signalere hjertevarme og professionalisme, siger Anna Lynge og prøver at sætte ord på, hvorfor hendes projekt blev valgt som Årets Helt 2010.

»Jeg tror, at vi vandt, fordi vi stiller skarpt på et samfundsproblem,« siger Anna Lynge.

»Der er andre chatrum for unge, men Girltalk er anderledes, fordi vi stiller skarpt på pigerne og gerne vil være i øjenhøjde med dem. Vi kalder os storesøstre, fordi vi gerne vil signalere denne hjertevarme.«

Pengene, som fulgte med prisen, faldt på et tørt sted, men hun understreger, at det vigtigste var den påskønnelse, som de frivillige fik ved, at projektet vandt.

»Mest af alt var det et skulderklap til de frivillige. Og det tror jeg, at de havde brug for. De havde brug for den anerkendelse, der ligger i prisen,« siger Anna Lynge, der fejrede prisen sammen med de frivillige med en lille fest.

Redskaber til piger
Fra alle sider fik Anna Lynge rosende mails og ord, efter at hun havde modtaget prisen.

Men hun modtog også et stigende antal henvendelser fra erhvervslivet, der ønskede at høre om de udfordringer, den kommende arbejdsstyrke slås med.


Anna Lynge
Intet problem er for stort eller for lille for Anna Lynge og hends korps af frivillige hjælpere i Girltalk.dk.
Foto: Nanna Kreutzmann

»Disse piger er en del af en generation, som vi skal hjælpe med at blive klædt på til deres voksenliv. Vi har en hel generation af unge piger, hvor alt for mange skærer i sig selv eller tager en overdosis piller, når det er svært. Og så er de godt nok på den, når de skal ud på arbejdsmarkedet. Bare fordi de er fyldt 25 og færdige med deres uddannelse, betyder det ikke, at de kan klare deres følelsesliv,« forklarer Anna Lynge.

De frivillige fokuserer på at give de unge piger redskaber til at komme videre i livet, så de f.eks. lærer at udholde, når noget gør ondt, og hvordan man kommer igennem en svær periode.

De tre deltidsansatte bruger ifølge Anna Lynge meget tid på at uddanne og ruste de frivillige til at udfylde den rolle.

Samarbejde ønskes Girltalk.dk har gennem årene søgt og fået penge fra flere organisationer og fonde.

Bl.a. har man fået tildelt 6,9 mio. kr. fra Socialministeriets satspulje i perioden fra 2007 til 2010, som bl.a. gik til it, undervisning af de frivillige og foredrag på landets skoler.

»Jo mere vi bliver en fasttømret organisation, desto sværere er det også at søge midler. Fordi det ofte er nye projekter, der får penge. Så det er faktisk en stor udfordring, som vi står midt i,« siger Anna Lynge.

I 2010 støttede PFA Girltalk.dk med 100.000 kr. som en del af virksomhedens CSR-strategi. CSR eller Corporate Social Responsibility handler om, at virksomhederne viser samfundsansvar.

Den slags samarbejde med det private erhvervsliv håber Anna Lynge at kunne lave meget mere af:

»Vi stiller skarpt på erhvervslivet nu for at komme ud og fortælle om disse problemstillinger. Vi vil selvfølgelig gerne bruge erhvervslivet som vores sponsorer og støtter. De har ikke selv mulighed for at tale med de unge piger, men så kan de hjælpe os med at gøre det.«

Anna Lynge vurderer, at Girltalk årligt har brug for 800.000 kr. for at få projektet til at løbe rundt.

Copyright: Morgenavisen Jyllands-Posten


Det sagde juryen:
»Anna Lynge er en sand helt, fordi hun i en ung alder var i stand til at skabe et frirum for unge piger, der tumler med selvmordstanker, lavt selvværd, ensomhed og kæresteproblemer. Hun er et forbillede, og hun udviser samfundssind.«

Hanne Bech Hansen, forfatter, tidligere politidirektør i København og medlem af Årets Helt-juryen, ved kåringen af Årets Helt 2010.

 

Om Anna Lynge

32 år.

Daglig leder af Girltalk og selvstændig psykolog.

Desuden coach, forfatter og foredragsholder.

Bor i Brønshøj og har tre børn.

Det største chatsite

Girltalk. dk åbnede den 1. september 2004 med Anna Lynge som initiativtager og hendes fem veninder som frivillige "storesøstre".

I dag er Girltalk. dk Danmarks største chatsite for piger mellem 12 og 24 år med ondt i livet.

Sitet har 60 frivillige tilknyttet og 3 deltidsansatte. De tager imod godt 7.000 samtaler om året og har årligt 150.000 unikke besøg på hjemmesiden.

Anna Lynge arbejder selv frivilligt på projektet.

Morgenavisen Jyllands-Posten

i samarbejde med

Trygfonden


Find os på Facebook