Hvem er de sande danske helte?

I gamle dage var en helt en mand, der kunne erobre et land. I dag kan det også være en bemærkelsesværdig sportsstjerne. Heltebegrebet har løbende forandret sig og har budt på mange forskellige personligheder gennem tiden.

Af SOFIE STOKHOLM og LISE B. HORNUNG
Publiceret 18-10-2011

Krudt og kugler og en farefuld færd med livet som indsats. Helst en indsats, der havde stor betydning for det danske fædreland. Sådan beskriver flere historikere de første danske helte. Det kunne for eksempel være modige sømænd eller statsledere.

»Den første danske helt var et rigtigt mandfolk, der kæmpede for Gud, konge og fædreland. Det kunne være Peter Wessel Tordenskjold, der dukkede tidligt op som et kendt navn. Han hjalp selv på sin heltestatus, fordi han gjorde alt for, at folk hørte om hans bedrifter,« siger Dan. H. Andersen, ph.d. i historie og forfatter til en række bøger om bl.a. Tordenskjold.

Søhelten Tordenskjold var karrierebevidst og ikke bange for at trampe på andre for at nå til tops, og det kendetegner ifølge flere historikere en ægte helt i gamle dage. Dengang, da mod og troskab for nationen blev beundret.

Christian IV og den danske søhelt Peter Willemoes er andre eksempler på det. Desuden gav det ofte et ekstra skub til heltestatussen, hvis man oven i købet døde som ung.

I dag er det ikke nødvendigt at dø som ung for at opnå status som helt. For i dag er man ikke nødvendigvis en helt i særlig lang tid ad gangen.


Nikolaj Høgh
Nikolaj Høgh reddede sin ven, da hans hjerte gik i stå flere gange efter et lynnedslag.
Foto: Liv Høybye

Risikoen er afgørende
»Man er kun en helt, hvis man tør løbe en risiko for noget. Faren for, at noget kan gå galt, er helt afgørende for, om man er en helt eller ej. Det gælder for alle slags helte,« siger Johannes Nørregaard Frandsen, institutleder for Litteratur, Kultur og Medier på Syddansk Universitet (SDU).

Johannes Nørregaard Frandsen identificerer tre slags helte i dag. Der er kendisserne og sportsstjernerne, hverdagens helte og de udsendte soldater. De danske helte er derfor anderledes i dag end tidligere - og så alligevel ikke. Berømte sportsstjerner og kendisser er anderledes, fordi de kun er helte, så længe deres præstationer imponerer.

Det samme gælder for hverdagens gode gerninger, der kun bliver belønnet med heltestatus i kort tid ad gangen. Så er de glemt igen. De udsendte soldater minder til gengæld om de gode, gammeldags krigshelte.

Heltene gennem tiden har dog andet til fælles end krudt og kanoner. Fælles for heltene er, at mange ikke vil kende til deres dårlige sider og kun vil beundre dem for deres succes, mener SDU's institutleder.

Derfor har evnen til at brænde igennem som person også stor betydning for, hvem der bliver husket som helte. Både Christian IV og Tordenskjold havde farvestrålende personligheder, der ud over deres bedrifter gjorde dem interessante.


Danske soldater
De danske soldater har for mange opnået en slags heltestatus.
Foto: Casper Dalhoff

Et farverigt liv
»Der er mange andre flådeofficerer, der har udrettet mere end Tordenskjold, men som er glemt i dag. Men vi husker Tordenskjold, fordi han havde et farverigt liv og døde ung under mystiske omstændigheder. Det er en historie, der stadig kan sælge,« siger Ulrik Kristoffer Schmidt, historiker ved Københavns Universitet.

Peter Gundelach, lektor på sociologisk institut på Københavns Universitet, mener, at danskerne i dag er dårlige til at udråbe nogen som helte. Her spiller janteloven en rolle.

»Vi har en mærkelig blanding af storhedsvanvid og mindreværdskomplekser i Danmark. Vi er de bedste til alt, men samtidig skal man heller ikke være alt for god. Mange bryder sig derfor ikke om at udnævne nogen til at være en helt,« siger Peter Gundelach.

Det kan også hænge sammen med, at heltebegrebet har været forsvundet fra Danmark i flere årtier. I 1960' erne og 1970' erne gjorde mange oprør mod autoriteter, traditioner og den nationale fortælling og dermed også mod heltebegrebet.

I den periode var det de færreste, der blev udråbt som helte, mener Dan H. Andersen. Men nu er begrebet på vej tilbage, vurderer han. For mange har brug for at have en helterolle at se op til og efterleve.

Efter årtusindeskiftet er der bl.a. blevet udgivet bøger om Tordenskjold og soldaten fra Anden Verdenskrig Anders Lassen, der har fået Victoriakorset, og flere danske soldater har skrevet beretninger fra Irak og Afghanistan. Det er med til at skabe en form for heltestatus om deres gerninger.

Meget tyder på, at krigshelten er vendt tilbage med Danmarks krigsdeltagelse.


Caroline Wozniacki
I dag kan sportsstjerner som eksempelvis Caroline Wozniacki blive fremhævet som helte. Hun har talent og har længe ligget nummer et på verdensranglisten. Samtidig har hun en særlig udstråling.
Foto: Lars Krabbe

Copyright: Morgenavisen Jyllands-Posten


Christian IV (1577-1648), dansk konge
Christian IV bliver kaldt for en form for landsfader. Han banede vejen for det danske enevælde og gjorde landet stærkere ved bl.a. at forbedre infrastrukturen, øge velstanden og opmuntre til arbejde og handel. Han byggede bl.a. Børsen og Rundetaarn. Han havde desuden kendis-faktor og levede et festligt liv. Myten om Christian IV er holdt i live, og de fleste skoleelever kender ham i dag.
Peter Willemoes (1783-1808), dansk søofficer
Han var en ung helt, der levede i den romantiske tidsalder. Han bliver derfor ofte refereret til som en romantisk helt. Han blev særligt berømt i Slaget på Reden i 1801. Senere kæmpede han mod en engelsk flådeenhed og tabte. Han blev kun 24 år.
Peter Wessel Tordenskjold (1690-1720), dansk søhelt
Tordenskjold var den første rigtige danske helt. Han var stærk og karrierebevidst og kæmpede for Gud, konge og fædreland. Han blev bl.a. berømt for sine operationer mod svenskerne under Store Nordiske Krig (1700-1721). Han levede et farverigt liv og blev kun 30 år.
Nikolaj Høgh reddede sin ven fra et lynnedslag
Han er et eksempel på en af hverdagens helte. Da hans vens hjerte gik i stå flere gange efter et lynnedslag, reddede Nikolaj Høgh ham tilbage til livet med en ihærdig indsats. Hverdagens helte er der mange af, og de bliver ofte glemt igen kort tid efter hændelsen. Nikolai Høgh optrådte for nylig i programmet "Tak fordi du reddede mit liv" på TV2
Danske soldater
De danske soldater i eksempelvis Afghanistan er også ved at få en slags heltestatus i Danmark. En helt skal gerne have udsat sig selv for fare for at udrette noget, og det har soldaterne gjort med livet som indsats. Der er bl.a. udkommet biografier fra de udsendte soldater og indført en national flagdag for at hædre dem.
Caroline Wozniacki, professionel tennisspiller
I dag kan sportsstjerner som eksempelvis Caroline Wozniacki blive fremhævet som helte. Hun har talent og har længe ligget nummer et på verdensranglisten. Samtidig har hun en særlig udstråling. Sportsstjerner er kun helte, så længe de klarer sig godt. Derefter er de ikke interessante længere.

Morgenavisen Jyllands-Posten

i samarbejde med

Trygfonden


Find os på Facebook