Flere griber ind ved hjertestop

Dobbelt så mange overlever et hjertestop uden for et hospital som for 10 år siden, viser nye tal fra Dansk Hjertestopregister, som dækker udviklingen fra 2001 til 2010. Hjerteforening sætter i en ny kampagne fokus på hjertestartere.

Af SOFIE STOKHOLM og LISE BANK HORNUNG
Publiceret 05-11-2011

Danskerne er blevet bedre til at hjælpe hinanden. Siden 2001 er der sket en fordobling af mennesker, der får hjælp af en forbipasserende, når de falder om af et hjertestop.

Det skete i 44 pct. af tilfældene i 2010 og i 20 pct. af tilfældene i 2001, viser nye tal fra Dansk Hjertestopregister.

»Vi er rigtig imponerede over resultaterne. Der er en klar stigning i antal af genoplivelsesforsøg og en klar forbedring af overlevelsen. Tallene er så flotte, at man næsten bliver skeptisk,« siger Christian Torp-Pedersen, professor og overlæge på Kardiologisk Afdeling på Gentofte Hospital.

De nye tal blev offentliggjort fredag ved en konference, som Sundhedsstyrelsen, Dansk Råd for Genoplivning og TrygFonden står bag.

Christian Torp-Pedersen står sammen med læge og forsker Mads Wissenberg bag analyserne registrets knap 30.000 hjertestop i perioden.

Større fokus
Tallene viser samtidig, at flere overlever hjertestop uden for et hospital. Også det tal er mere end fordoblet fra 2001 til 2010. For mens ca. 4 pct. overlevede et hjertestop uden for hospital i 2001, var det tal steget til 10 pct. i 2010.

»Chancen for at overleve et hjertestop uden for et hospital er ca. tre gange større, hvis nogen yder hjertelungeredning, inden ambulancen når frem. Det er derfor helt centralt at styrke befolkningens kendskab til livreddende førstehjælp og brug af hjertestartere, hvis den positive udvikling skal fortsætte,« siger Mads Wissenberg.

Hjertestartere
Ifølge direktør i Hjerteforeningen, Inge Vestbo, skyldes den positive udvikling, at der er kommet større fokus på emnet.

»I dag er undervisning i førstehjælp obligatorisk, når man tager kørekort, og halvdelen af landets folkeskoler underviser i det. Det er den rigtige udvikling,« siger Inge Vestbo og nævner Hjerteforeningens kampagne "Gør noget", der begynder på mandag og varer de næste fem år.

Her bliver 100.000 førstehjælpsdukker sendt ud til bl. a. virksomheder og skoler for at lære flere førstehjælp.

For der er stadig plads til forbedring. De nye tal fra Dansk Hjertestopregister viser nemlig også, at der ligger et stort uudnyttet potentiale i hjertestartere. Hvis der kommer flere hjertestartere i brug, kan tallene blive endnu bedre i fremtiden, mener Christian Torp-Pedersen.

Copyright: Morgenavisen Jyllands-Posten


Fakta: SÅDAN GØR DU
Førstehjælp ved hjertestop

Det Europæiske Råd for Genoplivning har siden 2010 anbefalet, at lægmænd udelukkende fokuserer på hjertemassage uden stop og dropper kunstigt åndedræt.

Det skyldes dels, at man ved at trykke på brystkassen laver små åndedræt, dels at blodet i forvejen er iltet. Det er dog vigtigt at sikre frie luftveje.

- Symptomer på hjertestop er bl.a. manglende puls, intet åndedræt og bevidstløshed. Hvis hjertet "flimrer", dvs. slår usystematisk, hjælper hjertemassage ikke.

- På en voksen person skal man trykke omkring 100 gange i minuttet med foldede hænder midt på brystkassen. Hvert tryk skal have en dybde på mindst fem cm.

- Ved hjertemassage pumpes blodet rundt i kroppen, og der kommer ilt til hjernen.

Kilde: Hans Skriver Jørgensen, overlæge, Aarhus Sygehus og Dansk Råd for Genoplivning.

Morgenavisen Jyllands-Posten

i samarbejde med

Trygfonden


Find os på Facebook