De har sorgen som drivkraft

Spædbarnsdød: Hvert år dør 500 spædbørn i Danmark. De frivillige i Landsforeningen Spædbarnsdød hjælper forældrene, der står tilbage med bristede drømme.

Af IDA MARIE PIPER
Publiceret 17-12-2012

Adam Jacobsen havde i ni måneder glædet sig til at blive far, da han ringede til sin arbejdsplads for at fortælle, at hans kone var gået i fødsel.

De  havde i lang tid prøvet på at få børn, og nu var dagen endelig kommet.

Dagen efter ringede Adam Jacobsen til sin arbejdsplads igen.

»Det er helt ad helvede til.

Jeg har mistet mit barn,« sagde han.

Adam Jacobsen og hans kone mistede deres barn for seks år siden. Kort tid efter begravelsen af datteren, som  de kaldte Alma, tog de kontakt til Landsforeningen Spædbarnsdød. Det gav en enorm ensomhedsfornemmelse, at de ikke kendte andre i samme situation.


Fie Bentzen og Adam Jacobsen
Fie Bentzen og Adam Jacobsen er frivillige i Landsforeningen Spædbarnsdød. Alle de frivillige i foreningen er nomineret til titlen som Årets Helt for deres arbejde med at hjælpe par, der har mistet et spædbarn.

Hvert år dør 500 spædbørn, og omkring halvdelen af forældrene henvender sig til Landsforeningen Spædbarnsdød.

Foreningens 130 frivillige, der selv har mistet et barn, er nomineret til titlen som Årets Helt på grund af deres utrættelige arbejde for at hjælpe andre igennem en hård tid.

I dag er Adam Jacobsen frivillig i foreningen. Det var en stor hjælp for ham at tale med andre, der havde prøvet at miste et barn. Og derfor er han glad for at kunne bidrage til foreningens arbejde.

Det er traumatiserende

Da Adam Jacobsen og hans kone kom hjem fra hospitalet, havde  de en hel fryser fyldt med alubakker. De  havde tænkt, at det ville blive travlt med en lille ny, så de  havde forberedt sig ved at lave en masse mad på forhånd.

Så ville de også have noget at byde gæster, der kom for at se barnet.

Selv om Adam Jacobsen og hans kone kom hjem uden Alma, fik de brug for alle alubakkerne alligevel. De orkede ikke at lave mad.

Fie Bentzen er også frivillig i foreningen. For fire år siden tilbragte hun en jul på hospitalet sammen med sin fire måneder gamle datter Mille, der var syg af leukæmi. Mille døde kort efter jul og efterlod sine forældre helt lammede.

»Det er helt umuligt at beskrive, hvordan det er at miste et barn. Det er traumatiserende,« siger Fie Bentzen, der kort efter Milles død tilmeldte sig en sorggruppe sammen med sin daværende mand.

»Til det første møde var det mændene, der fortalte, hvordan de  havde mistet deres barn. Og de sad bare og græd og græd,« fortæller Fie Bentzen.

Selv om hun beskriver mødet som uendeligt trist, var det også en fin oplevelse at mødes med fire andre forældrepar og en frivillig fra foreningen.

»Jeg kan huske, at det gav håb, at den frivillige levede et helt normalt liv med både arbejde og familie,« fortæller Fie Bentzen, der besluttede, at hun også ville være frivillig, hvis hun en dag fik overskud til at hjælpe andre.


Livet går videre

Fie Bentzen blev frivillig i Landsforeningen Spædbarnsdød for to år siden. I dag er hun gruppestarter i foreningen.

Det vil sige, at hun sørger for at skabe et hyggeligt og trygt miljø, når nye forældrepar mødes.

Adam Jacobsen er mere bag scenen, hvor han sørger for, at landsforeningens økonomi er bæredygtig. Og netop økonomien kunne ikke køre rundt, hvis det ikke var for de frivillige kræfter. De frivillige laver både administrative opgaver, afholder åbent hus og har kontakt til forældre, der har mistet.

Fie Bentzen husker, at det var hårdt, første gang hun skulle sørge for kontakten til en gruppe forældre. Men det var også livsbekræftende at kunne hjælpe andre. Den første aften havde hun kigget en kvinde fra gruppen dybt ind i øjnene og sagt: »Livet går videre«. »Da kvinden efterfølgende sagde, at det havde hjulpet, blev jeg virkelig glad. Hvis jeg kan give bare lidt håb videre, er det virkelig meget værd,« siger Fie Bentzen.

Livet er gået videre for både Fie Bentzen og Adam Jacobsen.

Adam Jacobsen og hans kone bor i Lyngby sammen med deres søn Sigurd, som  de fik to år efter, at de mistede Alma. Derudover er Adam Jacobsen tilbage på arbejdet hos Shell.

Fie Bentzen bor i København sammen med sønnen Villads, og hun er tilbage som pædagog.

De frivillige har dog ikke glemt deres børn, Alma og Mille. I begge hjem hænger der billeder af deres døtre, og juletræerne er prydet med julehjerter og julekugler med deres navne.

Copyright: Morgenavisen Jyllands-Posten


Kommentarer

Line Langhoff
07-01-2013 kl. 11:32

En forening som et vigtigt grundelement til at komme videre i et af ens allerstørste livskrise. Har ikke selv prøvet at miste et barn, men mine forældre mistede deres ufødte søn for 20 år siden, og jeg min bror. Dejligt at der er nogle ildsjæle der trods deres eget store tab har overskud og kræfter til at hjælpe andre i de svære perioder der efterfølgende er. Udover dette, rart og have et sted hvor man bliver forstået, også når andre til tider forventer at NU må man da være kommet videre i livet.

Linda Knudsen
06-01-2013 kl. 22:03

Dejligt at der findes nogle fantastiske mennesker, der har tid og overskud til at hjælpe andre - TAK

Christina hartvig
03-01-2013 kl. 19:09

Jeg har personligt ikke oplevet at miste et barn men har haft det tættere på livet end hvad je brød mig om Den sorg det gav mig er bare ingenting i forhold til de familier der mister deres prinser/prinsessen Derfor giver jeg min stemme til dette formål

Britta
22-12-2012 kl. 21:28

De frivillige i Landsforeningen Spædbørnsdød blev en livline gennem den fygtelige tid efter jeg mistede min datter i februar 2011. De fortjener al den opbakning, der kan findes. Tak for jeres indsats

Hanne V. Jensen
17-12-2012 kl. 22:26

Som Mor til Peter, som aldrig nåede at se dagens lys, kan jeg kun tilslutte mig at Landsforeningen Spædbarnsdød er en enorm støtte i den uvirkelig krise situation vi befandt os i. Både det at snakke med en rådgiver over telefon, møde mennesker til åbent hus arrangement og f besøg af en frivillig - alle, som kendte til at miste - ja det var virkelig en stor støtte tilbage i 2004 da Peter døde og i den kommende år frem! Desværre oplevede vi endnu et dødfald i maven - min niece døde også alt for tidligt. Også her var der hjælp at hente - fordi, hvordan skulle ci alle alt det i forhold til os egen levende pige på bare 3 år? Uden dem havde det været rigtig svært at tro på at jeg kunne blive hel igen som menneske!

Ina Lauritzen
17-12-2012 kl. 21:16

Jeg kan kun tilslutte mig nedenstående kommentarer - Den hjælp, som de frivillige i Landsforeningen Spædbarnsdød giver, er helt FANTASTISK! Det er SÅ vigtigt, at der findes sådan en forening og frivillige, der er parate til at hjælpe nyramte forældre. Min stemme går selvfølgelig til Landsforeningen Spædsbarnsdød.

Line Skov Rodkjær
17-12-2012 kl. 20:37

Det var for mig og min mand, altafgørende at møde forældre i samme situation som os, efter vi mistede vores søn. Vi benyttede samtlige tilbud, varetaget af frivillige, i Landsforeningen. Det var guld værd. Af samme grund er je nu selv frivillig i foreningen. - et arbejde jeg er meget stolt af og som jeg oplever er yderst givende i forhold til de nyramte forældre, jeg sidder overfor. Frivillige i Landsforeningen er med til t gøre en forskel!!! Min stemme går helt klart hertil.

Benny Elvis Schnor Hansen
17-12-2012 kl. 12:17

Se det er rigtige helte, der er ikke mange der ved hvad det egentlig vil sige at miste sit barn, det er svært at sætte sig helt ind i hvis man ikke har oplevet det, min søn Waldemar led samme skæbne som Alma, så jeg kender desværre også til det, jeg håber virkelig de frivillige i Landsforeningen vinder, de har bare så meget fortjent anerkendelse for det stykke arbejde de laver, de hjalp i hvertfald mig

Fakta: ÅRETS HELT 2012

Jyllands-Posten kårer sammen med Trygfonden Årets Helt 2012, som belønnes med 100.000 kr.

Denne artikelserie præsenterer de 10 kandidater, som er blevet nomineret af dommerjuryen.

Du kan deltage i afstemningen på www.aaretshelt.dk i perioden 22.

december-6. januar. Vinderen bliver kåret den 12. januar 2013.

Årets helt 2012 præsenteres på jp. dk og i avisen søndag den 13. januar.Landsforeningen Spædbarnsdød hjælper forældre, der har mistet et spædbarn. Fie Bentzen og Adam Jacobsen er repræsentanter.


Morgenavisen Jyllands-Posten

i samarbejde med

Trygfonden


Find os på Facebook